100 godina ORŠK-a

Tekst kojeg je u “Praktičnom ribolovu” objavio Siniša Slavinić.

Monografija za obljetnicu

Autor Josip Neznanović s monografijom predstavljenom na svečanom obilježavanju stogodišnjice ORŠK-a

OSIJEK – Osječki športski ribolovni klub obilježio je stotinu godina neprekidnog postojanja prigodnom svečanošću i promocijom monografije „Osječki ribolovni športski klub – Prvih 100 godina“. Lijepo je bilo tog sunčanog rujanskg prijepodneva u klupskim prostorijama ORŠK-a u Pejačevićevoj 5, uz koji me vežu lijepe uspomene još iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada sam ovdje krajem jeseni, svake godne, dolazio na blinkeraški Trofej Slavonije. Uz ORŠK me vežu i divna prijateljstva, uz danas na žalost pokojne Vladimira Zobundžiju i Tomisliva Milinkovića, a danas Josipa Neznanovića, tajnika ORŠK-a, autora monografije „ORŠK Prvih 100 godina“, koja na gotovo tristotine stranica priča prelijepu priču o osnivanju i radu kluba, zakupu ribolovnih voda, izgradnji Udičarsko-turističkog doma na ušću Karašice, uređenju i kupnji društvenih prostorija, društvenim zabavama, izložbama i sjamovima, izdavačkoj djelatnosti, biblioteci kluba (možda jedinstvenoj u Hrvatskoj), natjecanjima, Memorijalu zalsužnih članova ORŠK-a… Sve u svemu vrijedno je to tvrdo ukoričeno djelo na finom papiru s više od 260 objavljenih fotografija i preslika dokumenata, od kojih su neki po prvi put objavljeni. Neznanović je na monogafiji radio šest godina i pri tom koristio brojne izvore, a među ostalim i knjige o klubu koje su objavili njegovi predhodnici, Rikard Hafner i Branko Kolonić, 1953. za 30. godišnjicu ORŠK-a, monografije za 40. godišnjicu Rikarda Hafnera, te Vladimira Zobundžije „Pedeset godina udičarskog sporta u Osijeku“, „Osamdeset godina ORŠK-a“, „Ribarsko pravo Grada Osijeka od 1809. – 1945.“, „90 godina ORŠK-a“, koju su zajedno započeli Josip Neznanović i Vladimir Zobundžija, a zbog nenadane smrti Zbonudžije, završio Neznanović. Uglavnom u svojoj bogatoj povijesti ORŠK se može pohvaliti iznimnom izdavačkom djelatnošču. Uz knjige, izdavao je klub i svoje ribolovne novine „Ribolovni glasnik“ (prvi broj izašao 1925.), a bio je pokretač i nostelj izdavanja „Ribolovnog godišnjaka“ od 1976. do 1991. godine, u kojem sam i sam imao čast surađivati.

Prvi ljudi HŠRS-a uručili su domaćinima priznanje za stogodinjicu uspješnog djelovanja

Natjecateljska aktivnost bila je i ostala u središtu rada kluba od slavnih bacača i natjecatelja u lovu ribe od 1955. godine, pa sve do danas, kada se ekipe ORŠK-a natjeću u Drugoj ligi i organiziraju međunarodni Memorijal zaslužnih članova ORŠK-a. Godine 1955. desetak članova kluba okušalo se u bacačkim disciplinama. Prvo takvo natjecanje, bacanje utega „arnberg“ održano je 7. 8. 1955. na livadi kod udičarskog doma ORŠK-a. Najviše uspjeha imao je Stjepan Šalić koji je bio prvi i osvojio štap za blinkanje. Drugi je bio Branko Kolonić, koji je osvojio rolu, a treći Duško Veljin, koji je osvojio varalice. Treba reći da su bacači ORŠK-a (Veljin, Stojkov, Radoš, Čerlašin, Kolonić, Šalić, Dadić, Rajter, Novoselac, Brikler, Veber i dr.) dugi niz godina žarili i palili u casting sportu na prvenstvima Hrvatske i Jugoslavije, a kao reprezentativci bivše države osvajali medalje i na svjetskim prvenstvima poput Duška Veljina koji je na SP u Poljskoj 1958. postao viceprvak svijeta u disciplini mušice u dalj sa hicem od 42,24 m. Podsjetmo ovom prilikom i na prvenstvo Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak 1958. godine održano u Osijeku, u Zimskoj luci, kada je ORŠK s dvije ekipe osvojio prvo i drugo mjesto ekipno, a i prvih pet mjesta pojedinačno, tako da su reprezetaciju Hrvatske sačinjavli članovi ORŠK-a: Stjepan Radoš, Đuro Kirš, Zorko Stojkov, Antun Lončarić i Andrija Karasek, koji su na prvenstu Jugslavije u lovu ribe udicom na plovak u Skoplju osvojili prvo mjesto. Stjepan Radoš, prvak Hrvatske je na prvenstvu Jugoslavije u Skoplju bio treći pojedinačno i ušao je u reprezentaciju Jugoslavije koja je te godine nastupila na međunarodnom prvenstvu u Parmi i na svjetskom prvenstvu u Bruxellesu.

Monografija ORŠK-a

ORŠK je jedan od pet najstarijih ribolovnih klubova osnovanih u Hrvatskoj. Klub je osnovan 1923. godine. Klub od tada neprekidno djeluje sve do današnjih dana. Od prvog predsjednika Antuna Jankovića do današnjeg Mije Birčića, na čelu kluba bilo je 18 predsjednika. Na svečanosti povodom stogodišnjice rada predsjednik Birčić je kazao da su malim slavljem obilježili veliki jubilej. Predstavnici Hrvatskog športsko ribolovog saveza, predsjednik Vladimir Sever i počasni tajnik Tomislav Feldhofer uručili su predsjedniku ORŠK-a prigodnu plaketu za stogodišnjicu rada, a potom je razrezana rođendanska torta.

Tekst i snimke: Siniša Slavinić

Komentari